MINECRAFT EDUCATION LESSEN

"Leuke en motiverende lessen voor uiteenlopende vakken!"

Minecraft is een populair spel, dat ook een educatieve variant kent: Minecraft Education. Deze versie is gratis te downloaden. Maar alleen leerlingen met een Office 365-account van school, kunnen het gebruiken. Minecraft-lessen zorgen voor een grote betrokkenheid bij leerlingen. Tegelijkertijd is leren in Minecraft Education effectief en uitdagend. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten een zeer positief resultaat zien. Wil je als leerkracht lesgeven met Minecraft? Neem dan zeker een kijkje op mijn website!

De voordelen van Minecraft Education lessen

Bij Minecraft Education lessen zijn de leerlingen met echte leerdoelen bezig, maar dan op een leuke manier. De inzet van het spel is onder meer wetenschappelijk onderzocht in Amerika, Australië en diverse Europese landen. De resultaten zijn veelbelovend voor bijvoorbeeld rekenen en coderen. Bij zaakvakken als geschiedenis zag men vooral een toename in het leerplezier. Met Minecraft Education raken de leerlingen spelenderwijs bekend met de lesstof. En kunnen ze hun kennis op een creatieve manier toepassen.

Minecraft lessen - Tafeltuin

Hoe werken de Minecraft Education lessen?

Wil je als leerkracht aan de slag met Minecraft? Dan wil je uiteraard wel dat de leerlingen zinnig bezig zijn. Zeker als je niet bekend bent met het spel, kan dat een uitdaging zijn. Ik raad je daarom aan om met eenvoudige lessen te beginnen. Vanaf groep 5 vind ik bijvoorbeeld de les ‘Bouw je eigen slaapkamer’ een perfect begin.

Minecraft Education zelf heeft ook een bibliotheek met leuke lessen, maar persoonlijk vind ik de bedoeling van de les niet altijd even duidelijk. Bovendien zijn veel van de lessen in het Engels. Op mijn website vind je verschillende Minecraft Education lessen. Ik heb de lessen ingedeeld op basis van leeftijdsgroep en vak. De lessen zijn gratis te downloaden. Hoe je de lessen kunt inzetten, leg ik uit in mijn YouTube-video’s. Deze kun je samen met de klas bekijken. Het is niet noodzakelijk om je als leerkracht vooraf enorm in de lessen of het programma te verdiepen. Maar het is wel handig om de bijbehorende YouTube video te bekijken.

GRATIS EXTRA'S

Solo of multiplayer Minecraft Education lessen?

Leerlingen kunnen in een individuele wereld aan de slag, maar het is ook mogelijk om samen te werken. Als leerlingen tegelijkertijd in één wereld samenwerken, noemen we dat ' multiplayer' . Het technische aspect hiervan is vrij eenvoudig: een leerling ‘host’ de wereld en de andere leerlingen kunnen inloggen met een aansluitcode die uit vier plaatjes bestaat. Houd er wel rekening mee dat de wereld enkel wordt opgeslagen op het apparaat van de leerling die ‘host’. Natuurlijk is het ook mogelijk om als leerkracht een wereld te 'hosten', waarin maximaal 30 leerlingen tegelijkertijd aan het werk zijn.

Minecraft lessen - Coderen 1
Minecraft lessen - Coderen 2

Het uitdagende van multiplayer Minecraft Education lessen is het samenwerken. Eigenlijk is dat hetzelfde als in de 'echte' wereld ;-). Duidelijke afspraken kunnen hierbij helpen. Ik heb hiervoor een poster met Minecraft-afspraken klaarstaan. Print deze vooraf uit en hang hem op in de klas. Bespreek de regels en bepaal wat de consequenties zijn als iemand zich hier niet aan houdt. In mijn klas geldt bijvoorbeeld dat leerlingen niks mogen slopen wat een ander gebouwd heeft. Als je toch iets kapot maakt, moet je per direct uit die wereld en mag je -die week- niet meer meedoen met Minecraft.

De leerlingen vinden de samenwerkingsopdrachten vaak ontzettend leuk. Ik zie regelmatig dat leerlingen thuis samen verder gaan met de opdracht. Ze zijn dan zo enthousiast bezig, dat ze thuis verder willen bouwen. De leerlingen slaan de wereld dan op in de cloud, bijvoorbeeld binnen Teams. Thuis kunnen ze de 'wereld' dan weer downloaden en openen. Ook nog eens supergoed voor hun digitale vaardigheden!

Neem gerust contact op

Heb je vragen over de Minecraft Education lessen? Neem gerust via mail contact met mij op, zodat ik je vragen kan beantwoorden.

Copyright 2024 © jufjiska.nl - Oefenen met resultaat ( info@jufjiska.nl)